Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι ψυχικές παθήσεις. Βασικό χαρακτηριστικό των διαταραχών πρόσληψης είναι η έντονη ανησυχία και ενασχόληση του ατόμου με το σωματικό βάρος και την εικόνα σώματος και ο έλεγχος του φαγητού και του βάρους.  Οι κύριες κατηγορίες είναι: η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας.

Ψυχογενής Ανορεξία

Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι μια σοβαρή διαταραχή. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εκούσια απώλεια βάρους, καθώς το άτομο νιώθει πως είναι χοντρό, ενώ αντικειμενικά δεν είναι υπέρβαρο. Υπάρχει εκούσιος περιορισμός της προσλαμβανόμενης τροφής με το άτομο να μειώνει σημαντικά τις ποσότητες φαγητού, να αποκλείει τροφές που θεωρούνται παχυντικές. Επιπλέον, για να διατηρηθεί ο έλεγχος του βάρους υπάρχει έντονη και καταναγκαστική σωματική άσκηση ή/και καθαρτικές συμπεριφορές (πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών σκευασμάτων). Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι μια διαταραχή που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου, καθώς είναι μια διαταραχή με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Ψυχογενής Βουλιμία

Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια εξίσου σοβαρή πάθηση με κύρια χαρακτηριστικά τα βουλιμικά επεισόδια και την υπεραξιολόγηση του σωματικού βάρους και της εικόνας σώματος στο αίσθημα αξίας του ατόμου. Ο κεντρικός και μοναδικός άξονας αξιολόγησης του εαυτού (αίσθημα προσωπικής αξίας), της ελκυστικότητας και της σωματικής αξίας είναι η επιδίωξη ενός τέλειου σώματος και βάρους.  Στη  ψυχογενή βουλιμία υπάρχουν τα 2 άκρα του έλεγχου, όπου το άτομο προσπαθεί να τρώει όσο το δυνατόν λιγότερο και μετά λόγω πείνας ή έντονων συναισθημάτων μπαίνει στη βουλιμία. Η διαταραχή εκδηλώνεται σε 2 φάσεις. Στη πρώτη φάση, το άτομο καταναλώνει πολύ γρήγορα, ανεξέλεγκτα, χωρίς συνείδηση  μεγάλες ποσότητες φαγητού. Στη δεύτερη φάση, τα συναισθήματα φόβου αύξησης βάρους, ενοχής και δυσαρέσκειας οδηγούν στον αυτό-προκαλούμενο εμετό, τη χρήση καθαρτικών ή/και διουρητικών φαρμάκων και σε έντονη γυμναστική.   

Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας

Η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια, δηλαδή επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής. Υπάρχει απουσία ακατάλληλων αντιρροπιστικών συμπεριφορών για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, ενώ το άτομο βιώνει άγχος, ενοχές και δυσαρέσκεια για τα επεισόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση βάρους και εναλλαγές με περιόδους επαναλαμβανόμενων διαιτών. Στη πλειονότητα των περιπτώσεων το άτομο οδηγείται σε υπερφαγικά επεισόδια για να ρυθμίσει τα αρνητικά του συναισθήματα.    

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής δεν είναι πρόβλημα με τη διατροφή, ούτε πείσμα, ούτε συνειδητή επιλογή. Πρόκειται για ψυχικές παθήσεις και χρειάζονται θεραπεία και υποστήριξη. Η αντιμετώπιση τους βασίζεται κυρίως στη ψυχοθεραπεία. Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η συνεργασία μιας ομάδας ειδικών, όπως ψυχίατρος, διατροφολόγος και παθολόγος. Η ενδεδειγμένη και μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές θεραπείας είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία.

Κλείσε ραντεβού για να ξεκινήσεις άμεσα συνεδρία, μέσω φόρμας ή Επικοινώνησε με την Ψυχολόγο

Επικοινωνία υπηρεσιών | Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής