Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από μια έντονη συναισθηματική απορρύθμιση που δημιουργεί ένα σύνθετο και δυσλειτουργικό σύμπλεγμα συμπτωμάτων που δημιουργεί τις ακόλουθες μορφές απορρύθμισης: αστάθεια στη ρύθμιση του συναισθήματος (συναισθηματική), δυσκολίες στον έλεγχο των παρορμήσεων (συμπεριφορική), δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις (διαπροσωπική) και διαταραχή στην αίσθηση του εαυτού, παρανοϊκές ιδέες, αποσύνδεση (γνωσιακή).

Η ψυχική κατάσταση του ατόμου με οριακή διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

Αυτοκαταστροφική παρορμητικότητα με συμπεριφορές όπως σπατάλη χρημάτων, κατάχρηση ουσιών, μη ασφαλές σεξ, υπερφαγία, επικίνδυνη οδήγηση, κ.α.

Έντονες και ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, φίλοι, αγαπημένοι), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την εναλλαγή μεταξύ εξιδανίκευσης (ακραία εγγύτητα και αγάπη) και υποτίμησης (ακραία απέχθεια ή θυμό)

Εκδήλωση αυτοκτονικότητας με επαναλαμβανομένη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ή αυτοκτονικός ιδεασμός ή απειλές αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς ή συμπεριφορές αυτοτραυματισμού (π.χ. κόψιμο, κάψιμο, κ.α.)

Αγωνιώδεις προσπάθειες αποφυγής μιας πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης

Έντονος θυμός ή δυσκολίες ελέγχου του θυμού

Παροδικές και σχετιζόμενες με το στρες παρανοϊκές ιδέες ή/και συμπτώματα αποσύνδεσης

Διαταραγμένη και ασταθής εικόνα εαυτού

Έντονες εναλλαγές στη διάθεση

Χρόνιο αίσθημα κενού

Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή, περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση για το άτομο που την εκδηλώνει και για τους οικείους του. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της είναι μια πρόκληση. Για το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων, η βασική επιλογή είναι η ψυχοθεραπεία ή/και σε συνδυασμό με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οριακής ή άλλων συνυπαρχουσών διαταραχών (κατάθλιψη, άγχος, κ.α.). Ένα από τα πιο συστηματικά εφαρμοζόμενα και αποτελεσματικά μοντέλα θεραπείας είναι η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία.

Κλείσε ραντεβού για να ξεκινήσεις άμεσα συνεδρία, μέσω φόρμας ή Επικοινώνησε με την Ψυχολόγο

Επικοινωνία υπηρεσιών | Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας