Αγγελική Μπράβου Ψυχολόγος MSc

MIND WELL

14+

Χρόνια εμπειρίας

100%

Στήριξη και Βοήθεια

Η Μπράβου Αγγελική είναι Ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (αρ. πρ. 5267/2010-Νομαρχία Αθηνών). Επιπλέον, είναι τακτικό μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (Α.Μ.: 243211), του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων- ΣΕΨ (Α.Μ: 2365) και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ).

Η βοήθεια προς τους συνανθρώπους μου για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και η εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης πάντα υπήρξαν για μένα στοιχεία της καθημερινής μου αναζήτησης ως ψυχολόγος.

Απέκτησε το πρώτο της πτυχίο από το ΕΚΠΑ στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας (ΦΠΨ) με κατεύθυνση Ψυχολογία. Σπούδασε Ψυχολογία (BSc Psychology) στο London Metropolitan University του Λονδίνου και στη συνέχεια για το μεταπτυχιακό της ειδικεύτηκε στην Ψυχολογία της Υγείας (MSc Health Psychology) στο City University του Λονδίνου. Οι τίτλοι σπουδών είναι αναγνωρισμένοι από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης -Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Αριθμός πράξης: 25 1-67/2010).

Έχει εκπαιδευτεί στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), σε τετραετές πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και κλινικής πρακτικής, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Ψυχοθεραπειών (European Association of Behavioural and Cognitive Therapy). Επιπλέον, έχει κάνει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση και θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο 2ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Πραγματοποίησε εκπαίδευση στο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Άγχους με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based stress reduction/MBSR) από το Αθηναϊκό Κέντρο Ενσυνειδητότητας. Τέλος, έχει εκπαιδευτεί στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (Dialectical Behavior Therapy-DBT) από το Behavioral Tech του Lineham Institute σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς.

Ασκεί το επάγγελμα του ψυχολόγου από το 2010. Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σχεδιασμού και εφαρμογής ψυχολογικών παρεμβάσεων σε επίπεδο ομαδικών προγραμμάτων, θεραπείας και συμβουλευτικής σε ενήλικες με ποικίλες δυσκολίες, γονείς και παιδιά. Τα πλαίσια στα οποία έχει πραγματοποιήσει κλινικό έργο και έχει εργαστεί ως ψυχολόγος περιλαμβάνουν φορείς, όπως: Κέντρο Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης, Α’ Παιδικός Σταθμός Δήμου Φυλής, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Φυλής (επιστημονική συνεργάτης), Άλμα Ζωής-Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού (εθελοντική εργασία), ΔΙΑΠΟΛΗΣ-Δράση 6 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών-Προγράμματα Ψυχολογικής Υποστήριξης, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών η «Παιδική Αρωγή» και στο ‘Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) στις Σχολές Γονέων. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ως ψυχολόγος στο τμήμα του κέντρου επιχειρήσεων και αντιμετώπισης οξέων συμβάντων, όπου παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε περιπτώσεις που αφορούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον υιό του HIV/AIDS, αλλά και σε ανθρώπους με αγχώδεις και σωματόμορφες διαταραχές, όπως και διαταραχές προσωπικότητας.

Από το 2015 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου ως ψυχολόγος. Στο παρόν, εργάζεται εθελοντικά στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και στο τμήμα της Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Δουλεύει ως ψυχολόγος στη Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της «Εργονομίας» για τα Προγράμματα Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Επίσης, από τον Ιούνιο του 2018 έγινε μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΚΗ ΑΝΑΣΑ και εργάζεται ως ψυχολόγος στη Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του ΚΗ ΑΝΑΣΑ.

  • Εισήγηση στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς με θέμα: «Παρουσιάσεις περιστατικών: διαχείριση δύσκολων και ανθιστάμενων περιπτώσεων στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία».
  • Διάλεξη «Διακοπή Καπνίσματος». Στα πλαίσια συνεργασίας του ΙΕΘΣ με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
  • Δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια:
    • Ηλεκτρονικό Πόστερ με θέμα: «Οι ψυχοκοινωνικές παράμετροι του φαινομένου της μετανάστευσης και ο ρόλος της δημόσιας υγείας» (Α. Μπράβου, Γ. Γερολυμάτος, Δ. Ηλιόπουλος, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) στο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Ταξιδιωτικής, Γεωγραφικής και Τροπικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Μαΐου 2015.
    • Παρουσίαση Εργασίας με θέμα: «Πολλαπλή συμπτωματολογία σε χαρακτηριολογικό επίπεδο: αντίσταση και μη-ανταπόκριση στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία» (Αγγελική Μπράβου, Ντιάνα Χαρίλα, ΙΕΘΣ) στο Συμπόσιο: Διαχείριση «δύσκολων» θεραπευόμενων στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία στα πλαίσια του 15ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας από την ΕΛΨΕ: Η ψυχολογία στην Ελλάδα και την Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία-Κύπρος στις 27-31Μαίου 2015.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων και των ψυχικών διαταραχών που πραγματοποιείται, κυρίως μέσα από τη συζήτηση και την επικοινωνία μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, παρά με την χρήση φαρμάκων ή άλλων ιατρικών και βιολογικών μεθόδων. Υπάρχουν διάφορα είδη ψυχοθεραπείας: ατομική, ομαδική, ζεύγους και οικογενειακή. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση κατανόησης και μια μέθοδος αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών και δυσκολιών. Βασίζεται στη θεμελιωμένη θεωρία, στη καλή κλινική πρακτική, στην εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αιτιών των ψυχολογικών προβλημάτων, και υποστηρίζεται από τα εμπειρικά δεδομένα. Σύμφωνα με την «Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία» (British Psychological Society) η ψυχοθεραπεία θεωρείται ως ένα επιπλέον προσόν για κάποιον που ήδη εργάζεται ως ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Για την ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη η εκπαίδευση σε ένα συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτικό μοντέλο. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας για να εκπαιδευτεί ένας ψυχίατρος και ένας ψυχολόγος (π.χ. ψυχανάλυση, γνωσιακή-συμπεριφοριστική, συστημική, κ.τ.λ.).

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν και ταυτίζουν τον ρόλο του ψυχολόγου με αυτόν του ψυχιάτρου, καθώς και οι δύο ανήκουν στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Ο ψυχίατρος είναι γιατρός, ασκεί την ιατρική ειδικότητα της Ψυχιατρικής και μπορεί να συνταγογραφεί φάρμακα για την ανακούφιση της δυσφορίας και την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, όπου αυτό απαιτείται. Η ψυχιατρική είναι ένας ειδικός κλάδος της ιατρικής που συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία και την έρευνα των ψυχικών διαταραχών. Η ψυχιατρική διαφέρει την ψυχολογία στο ότι προσεγγίζει συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα χρησιμοποιώντας ένα ιατρικό μοντέλο. Ο ψυχολόγος δεν είναι γιατρός και δεν μπορεί να συνταγογραφεί ψυχοφάρμακα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι δύο ειδικότητες μπορούν να συνεργαστούν και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Υπάρχει η πιθανότητα, μετά την αξιολόγηση και στα πλαίσια του θεραπευτικού σχεδιασμού, ο θεραπευτής να προτείνει τη συνεργασία και με ένα ψυχίατρο για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η απάντηση στο ερώτημα: «Μπορεί να χρειαστώ φαρμακευτική αγωγή;» δεν είναι απλή. Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες διαταραχές και είναι χρήσιμη στις περιπτώσεις που το άτομο βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης του προβλήματος. Η ΓΣΘ συνδυάζεται με φαρμακοθεραπεία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και μέχρι να υπάρξει ύφεση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι χρήσιμη σε προσωπικές δυσκολίες που δεν οφείλονται στην ύπαρξη ψυχικής διαταραχής και σε προβλήματα λειτουργικότητας που υπάρχουν στο επίπεδο της προσωπικότητας.

Υπάρχει η πιθανότητα, μετά την αξιολόγηση και στα πλαίσια του θεραπευτικού σχεδιασμού, ο θεραπευτής να προτείνει τη συνεργασία και με ένα ψυχίατρο για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η απάντηση στο ερώτημα: «Μπορεί να Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί για το εάν πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία, επειδή υπάρχουν αμφιβολίες για την προοπτική βελτίωσης και φόβοι για την διαδικασία και την επικείμενη αλλαγή. Για αυτό μπαίνουν στη διαδικασία να αναβάλλουν («Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή») ή να αποφεύγουν τελείως. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι από πριν για το εάν η θεραπεία θα σας βοηθήσει. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε «κατάλληλη στιγμή» για να ξεκινήσει και η οποιαδήποτε αναβολή μπορεί να επιτείνει την οποιαδήποτε δυσκολία. Ωστόσο, αξίζει να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να προσπαθήσει και να κάνετε κάτι που μπορεί επιφέρει σημαντική αλλαγή στη ζωή σας, καθώς πρόκειται για μια θεραπεία που παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Τέλος, στην περίπτωση που καταλήξετε ότι δεν υπάρχουν οι επιθυμητές αλλαγές, μπορείτε να σταματήσετε.

Ορισμένοι άνθρωποι διακόπτουν τη θεραπεία χωρίς να την ολοκληρώσουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, κάποιοι θεραπευόμενοι σταματάνε τη θεραπεία όταν έχουν επιτευχθεί οι αρχικοί στόχοι και αισθάνονται καλύτερα ή, στην αντίθετη περίπτωση, όταν πιστεύουν πως δεν υπάρχει βελτίωση και δεν τα καταφέρνουν αρκετά καλά. Η βελτίωση είναι σταδιακή και έρχεται με το πέρασμα του χρόνου και τη προσπάθεια. Η αλλαγή προκύπτει με την ολοκλήρωση της θεραπείας. Όταν υπάρχουν παρόμοιοι προβληματισμοί και σκέψεις θα είναι ωφέλιμο και χρήσιμο να συζητήσετε μέσα στη θεραπεία.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος (να μην υπάρχει αλλαγή στις σκέψεις και τη διάθεσης σας). Σ’ αυτή τη περίπτωση θα χρειαστεί να γίνει: διερεύνηση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να έχουν προκύψει μέσα στη θεραπευτική σχέση, αντιμετώπιση των συμπεριφορών που παρεμποδίζουν τη θεραπευτική διαδικασία, αναθεώρηση της ερμηνείας και του πλάνου για την εκάστοτε περίπτωση, και επιλογή διαφορετικών τεχνικών και παρεμβάσεων που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες σας.

Κλείσε ραντεβού για να ξεκινήσεις συνεδρία σήμερα.
Διάλεξε μια από τις υπηρεσίες μας στην φόρμα ενδιαφέροντος συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα:

✆ 216 900 1231
✆ 216 900 1232
✆ 6944 794 007

Επικοινωνία σελίδα αρχική με επιλογές υπηρεσιών

Λένε για εμάς